5 апетитних рецептів страв до вечері з яловичини і свинини
Час приготування: 4 години, 6 порцій
Продукти:
- Окіст свинячий або вирізка – 1,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Часник – 3 зубки;
- Імбир свіжий – 2 см;
- Рослинна олія – 2 ст. л;
- Лимонна цедра – 1 ч. л;
- Мед – 1 ст. л;
- Гірчиця – 1 ч. л;
- Сіль, перець.
Приготування:
- Імбир очистити, натерти на дрібній тертці, змішайте з подрібненим часником, дрібно нарізаною цибулею, цедрою, медом і гірчицею.
- М’ясо вимийте і обсушіть, натріть пряною сумішшю і покладіть в холодильник на 2-3 години.
- Розігрійте духовку до 200 градусів, покладіть м’ясо у форму для запікання, накрийте фольгою і готуйте 1,5 години, потім зніміть фольгу і готуйте ще 30 хвилин, періодично поливаючи м’ясо утворився м’ясним соком.
- Вийміть форму з м’ясом з духовки, накрийте його фольгою і залиште на 10-15 хвилин, потім наріжте м’ясо скибочками.
Стейк з яловичини з зеленим салатом
Продукти:
- Яловичина, стейки – 2 стейка по 200 г;
- Салат в горщиках – 400 г;
- Рослинна олія – 2 ст. л;
- Сіль, чорний перець.
Приготування:
- Яловичину дістаньте з холодильника, залиште на столі на 20 хвилин. Обсушити паперовими рушниками. Посоліть, поперчіть, змастіть маслом.
- Розжаримо суху сковороду. Обсмажте м’ясо на сильному вогні з одного боку 2 хвилини, потім переверніть, трохи зменшіть вогонь і смажте до потрібної кондиції.
- М’ясо зі сковороди перекладіть на тарілку, накрийте фольгою і дайте настоятися 10 хвилин.
- В цей час салат вимийте і наріжте або нарвете на частини. Подавайте м’ясо з салатом і улюбленими овочами. Можна полити бальзамічним оцтом або соусом теріякі.
Угорський гуляш
Продукти:
- Яловичина (м’якоть) – 600 г;
- Цибуля – 2 головки;
- Часник – 5 зубчиків;
- Рослинна олія – 4 ст. л;
- Паприка – 1 ст. л;
- Кмин – 0,5 ч. л;
- Майоран сушений – 0,5 ч. л;
- Сіль;
- Мелений чорний перець;
- Помідори – 3 шт;
- Картопля – 3 шт;
- Болгарський червоний перець – 2 шт;
- Капуста білокачанна – 300 г;
- Вода – 250 мл або 500 мл
Приготування:
- М’ясо промийте і обсушіть. Наріжте невеликими кубиками.
- У сковороді розігрійте олію і обсмажте шматки м’яса з усіх боків по парі хвилин до рум’яної скоринки.
- М’ясо складіть у каструлю або чашу мультиварки. Туди ж покладіть дрібно порізану цибулю і 3 дрібно порізаних зубчики часнику. Додайте кмин, майоран, паприку, сіль, перець і влийте воду.
- Потрібно гасити м’ясо на слабкому вогні під кришкою близько години. Дивіться, щоб м’ясо не підгоряло і вода не википала. Якщо ви готуєте в мультиварці, то поставте готуватися блюдо в режимі «Гасіння» на 1 годину.
- У помідорів виріжте місце кріплення плодоніжки, складіть в чашу і залийте окропом. Через пару хвилин, воду злийте, а з помідорів зніміть шкірку. Наріжте його скибочками.
- Болгарський перець наріжте соломкою.
- Капусту тонко нашаткуйте.
- Картоплю наріжте кубиками.
- Покладіть в каструлю до м’яса підготовлені капусту, перець і картопля і тушкуйте ще 25 хвилин.
- Далі покладіть помідори і дрібно порізаний часник. Тушкуйте ще 10 хвилин.
М’ясні ковбаски в томатному соусі
Час приготування: 50 хвилин, 4 порції
Продукти:
- Фарш з яловичини або баранини – 600 г;
- Консервовані шматочками помідори – 600 г;
- Молоко – 150 мл;
- Білий хліб – 2 скибочки;
- Цибуля – 2 шт;
- Яйце – 1 шт;
- Борошно – 4 ст. л;
- Рослинна олія – 4 ст. л;
- Зелень петрушки рубана – 2 ст. л;
- М’ята свіжа рубана – 1 ст. л;
- Цукор – ½ ст. л;
- Кмин мелений – 2 ч. л;
- Лавровий лист – 2 шт;
- Часник – 1 зубок;
- Сіль, перець.
Приготування:
- Хліб замочіть в молоці. Одну цибулину і часник очистіть, дрібно наріжте. Змішайте фарш, яйце, віджатий хліб, цибуля і часник, зелень, кмин. Приправте сіллю і перцем.
- З м’ясної маси скачайте ковбаски довжиною 5 див Обваляйте їх у борошні й обсмажте в 2 ст. л. розігрітого рослинного масла приблизно 4-5 хвилин, до золотистого кольору.
- Другу цибулину очистіть, дрібно наріжте. У сковороді розігрійте 2 ст. л. рослинного масла, обсмажте цибулю 3-4 хвилини, додайте томати, сіль, цукор і лавровий лист.
- Тушкуйте 10 хвилин на слабкому вогні. Додайте томатний соус м’ясні ковбаски, тушкуйте ще 20 хвилин. На гарнір до ковбасок в соусі можна приготувати кукурудзяну кашу.
Бефстроганов з фаршем
Час приготування: 45 хвилин, 4 порції
Продукти:
- Яловичий фарш – 800 г;
- Фігурні макарони – 250 г;
- Печериці – 200 г;
- Бульйон яловичий – 150 мл;
- Сметана – 100 мл;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Часник – 2 зубки;
- Зелень петрушки рубана – 2 ст. л;
- Паприка солодка – 1 ст. л;
- Рослинна олія – 1 ст. л;
- Сіль, перець.
Приготування:
- Цибулю і часник очистіть і дрібно наріжте. Гриби протріть вологою губкою, наріжте тонкими пластинками.
- У великій сковороді розігрійте рослинне масло, обсмажте цибулю і часник 4-5 хвилин, помішуючи. Додайте нарізані гриби, готуйте ще 5 хвилин.
- Додайте в сковороду яловичий фарш, готуйте на середньому вогні, помішуючи, поки фарш не підсмажиться і не випарується зайва рідина. Приправте сіллю, перцем і паприкою.
- Влийте в сковороду бульйон, перемішайте. Зменшіть вогонь до мінімального, готуйте під кришкою 20 хвилин.
- Покладіть фарш сметану і петрушку, перемішайте і прогрійте 2-3 хвилини.
- Відваріть макарони в підсоленій воді відповідно до інструкції на упаковці. Відкиньте на друшляк і додати в сковороду. Перемішайте з фаршем. Подавайте негайно.