Кулінарія

5 апетитних рецептів страв до вечері з яловичини і свинини

Час приготування: 4 години, 6 порцій

Продукти:

  • Окіст свинячий або вирізка – 1,5 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Часник – 3 зубки;
  • Імбир свіжий – 2 см;
  • Рослинна олія – 2 ст. л;
  • Лимонна цедра – 1 ч. л;
  • Мед – 1 ст. л;
  • Гірчиця – 1 ч. л;
  • Сіль, перець.

Приготування:

  1. Імбир очистити, натерти на дрібній тертці, змішайте з подрібненим часником, дрібно нарізаною цибулею, цедрою, медом і гірчицею.
  2. М’ясо вимийте і обсушіть, натріть пряною сумішшю і покладіть в холодильник на 2-3 години.
  3. Розігрійте духовку до 200 градусів, покладіть м’ясо у форму для запікання, накрийте фольгою і готуйте 1,5 години, потім зніміть фольгу і готуйте ще 30 хвилин, періодично поливаючи м’ясо утворився м’ясним соком.
  4. Вийміть форму з м’ясом з духовки, накрийте його фольгою і залиште на 10-15 хвилин, потім наріжте м’ясо скибочками.

Стейк з яловичини з зеленим салатом

Продукти:

  • Яловичина, стейки – 2 стейка по 200 г;
  • Салат в горщиках – 400 г;
  • Рослинна олія – 2 ст. л;
  • Сіль, чорний перець.

Приготування:

  1. Яловичину дістаньте з холодильника, залиште на столі на 20 хвилин. Обсушити паперовими рушниками. Посоліть, поперчіть, змастіть маслом.
  2. Розжаримо суху сковороду. Обсмажте м’ясо на сильному вогні з одного боку 2 хвилини, потім переверніть, трохи зменшіть вогонь і смажте до потрібної кондиції.
  3. М’ясо зі сковороди перекладіть на тарілку, накрийте фольгою і дайте настоятися 10 хвилин.
  4. В цей час салат вимийте і наріжте або нарвете на частини. Подавайте м’ясо з салатом і улюбленими овочами. Можна полити бальзамічним оцтом або соусом теріякі.

Угорський гуляш

Продукти:

  • Яловичина (м’якоть) – 600 г;
  • Цибуля – 2 головки;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Рослинна олія – 4 ст. л;
  • Паприка – 1 ст. л;
  • Кмин – 0,5 ч. л;
  • Майоран сушений – 0,5 ч. л;
  • Сіль;
  • Мелений чорний перець;
  • Помідори – 3 шт;
  • Картопля – 3 шт;
  • Болгарський червоний перець – 2 шт;
  • Капуста білокачанна – 300 г;
  • Вода – 250 мл або 500 мл

Приготування:

  1. М’ясо промийте і обсушіть. Наріжте невеликими кубиками.
  2. У сковороді розігрійте олію і обсмажте шматки м’яса з усіх боків по парі хвилин до рум’яної скоринки.
  3. М’ясо складіть у каструлю або чашу мультиварки. Туди ж покладіть дрібно порізану цибулю і 3 дрібно порізаних зубчики часнику. Додайте кмин, майоран, паприку, сіль, перець і влийте воду.
  4. Потрібно гасити м’ясо на слабкому вогні під кришкою близько години. Дивіться, щоб м’ясо не підгоряло і вода не википала. Якщо ви готуєте в мультиварці, то поставте готуватися блюдо в режимі «Гасіння» на 1 годину.
  5. У помідорів виріжте місце кріплення плодоніжки, складіть в чашу і залийте окропом. Через пару хвилин, воду злийте, а з помідорів зніміть шкірку. Наріжте його скибочками.
  6. Болгарський перець наріжте соломкою.
  7. Капусту тонко нашаткуйте.
  8. Картоплю наріжте кубиками.
  9. Покладіть в каструлю до м’яса підготовлені капусту, перець і картопля і тушкуйте ще 25 хвилин.
  10. Далі покладіть помідори і дрібно порізаний часник. Тушкуйте ще 10 хвилин.

М’ясні ковбаски в томатному соусі

Час приготування: 50 хвилин, 4 порції

Продукти:

  • Фарш з яловичини або баранини – 600 г;
  • Консервовані шматочками помідори – 600 г;
  • Молоко – 150 мл;
  • Білий хліб – 2 скибочки;
  • Цибуля – 2 шт;
  • Яйце – 1 шт;
  • Борошно – 4 ст. л;
  • Рослинна олія – 4 ст. л;
  • Зелень петрушки рубана – 2 ст. л;
  • М’ята свіжа рубана – 1 ст. л;
  • Цукор – ½ ст. л;
  • Кмин мелений – 2 ч. л;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Часник – 1 зубок;
  • Сіль, перець.

Приготування:

  1. Хліб замочіть в молоці. Одну цибулину і часник очистіть, дрібно наріжте. Змішайте фарш, яйце, віджатий хліб, цибуля і часник, зелень, кмин. Приправте сіллю і перцем.
  2. З м’ясної маси скачайте ковбаски довжиною 5 див Обваляйте їх у борошні й обсмажте в 2 ст. л. розігрітого рослинного масла приблизно 4-5 хвилин, до золотистого кольору.
  3. Другу цибулину очистіть, дрібно наріжте. У сковороді розігрійте 2 ст. л. рослинного масла, обсмажте цибулю 3-4 хвилини, додайте томати, сіль, цукор і лавровий лист.
  4. Тушкуйте 10 хвилин на слабкому вогні. Додайте томатний соус м’ясні ковбаски, тушкуйте ще 20 хвилин. На гарнір до ковбасок в соусі можна приготувати кукурудзяну кашу.

Бефстроганов з фаршем

Час приготування: 45 хвилин, 4 порції

Продукти:

  • Яловичий фарш – 800 г;
  • Фігурні макарони – 250 г;
  • Печериці – 200 г;
  • Бульйон яловичий – 150 мл;
  • Сметана – 100 мл;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Часник – 2 зубки;
  • Зелень петрушки рубана – 2 ст. л;
  • Паприка солодка – 1 ст. л;
  • Рослинна олія – 1 ст. л;
  • Сіль, перець.

Приготування:

  1. Цибулю і часник очистіть і дрібно наріжте. Гриби протріть вологою губкою, наріжте тонкими пластинками.
  2. У великій сковороді розігрійте рослинне масло, обсмажте цибулю і часник 4-5 хвилин, помішуючи. Додайте нарізані гриби, готуйте ще 5 хвилин.
  3. Додайте в сковороду яловичий фарш, готуйте на середньому вогні, помішуючи, поки фарш не підсмажиться і не випарується зайва рідина. Приправте сіллю, перцем і паприкою.
  4. Влийте в сковороду бульйон, перемішайте. Зменшіть вогонь до мінімального, готуйте під кришкою 20 хвилин.
  5. Покладіть фарш сметану і петрушку, перемішайте і прогрійте 2-3 хвилини.
  6. Відваріть макарони в підсоленій воді відповідно до інструкції на упаковці. Відкиньте на друшляк і додати в сковороду. Перемішайте з фаршем. Подавайте негайно.