Кулінарія

Дивовижні ідеї для випічки печива + рецепти

Фантазія у людей невгамовна навіть у такій справі, як випічка печива!

До речі, в багатьох варіантах на першому місці стоїть оформлення, а рецепт можна вибрати на свій розсуд.

Але все ж, для зручності, кілька рецептів я тут привела. Вибирайте!

Приготування печива “Чайні пакетики”: у глибоку миску просіяти борошно (450 г), додати до нього цукор (150 г), сіль (0,5 ч. л. ), ванільний цукор (0,5 ч. л. ), перемішати і додати нарізану кубиками розм’якшене вершкове масло (150 г). Перетерти всі ці інгредієнти в крихту.

В окремому посуді збити 2 яйця. Замісити всі інгредієнти в гладке і еластичне тісто, загорнути його в плівку і відправити на годину в холодильник.

Потім розкачати тісто в пласт товщиною 0,5 див, нарізати тісто на шматочки у формі чайного пакетика. Викласти їх на деко, змащене маслом або застелений папером для випічки. З допомогою трубочки для коктейлю зробити дірочки, в які потім потрібно протягнути ниточку. Випікати в духовці при 200 градусах. Час випікання 10-15 хвилин.

Розтопити шоколад (50 г) в молоці (2 ст. л. ), і добре розмішати глазур. Остиглі печива вмочити до середини в шоколадну глазур і прибрати в холодне місце до застигання глазурі. Потім в дірочку протягнути ниточку з бирочкой, на якій можна написати побажання, загадки та ін. .

Печиво “Чайні пакетики”

Таке печиво може стати відмінним подарунком і гостинцем для любителів чаю, а от для шанувальників кави чудово підійде печиво “Кавові зерна”.

Це печиво так само можна приготувати з будь-якого відповідного тесту, але якщо вже відповідати його образу, то краще всього підійде рецепт кавового печива.

Приготування печива “Кавові зерна”: Розтерти цукор (75 г) з вершковим маслом (120 г), додати какао (25 г) і заздалегідь заварений в кількох ложках води кави (1 ч. л. ). Потім додати борошно (150 г), вимісити тісто і залишити на годину в холодильнику. Сформувати печиво, викласти на деко і випікати 20 хвилин при 180 градусах.

Печиво “Кавові зерна”

Приготування печива “Тростини Діда Мороза”:

Просіяти борошно (160 г) з розпушувачем (2 г), перемішати.

Вершкове масло (90 г) 82% (кімнатної температури) збити з цукровою пудрою (80 г) дочиста. Додати 1 жовток з молоком (1 ст. л. ), ваніль (1/4 ч. л. ) або корицю і щіпку солі. Збити. Для кольорового тесту додати харчовий барвник або какао.

З’єднати суху і вологу частини, замісити м’яке, не липнущее до рук тісто. Загорнути тісто в плівку, прибрати на годину в холодильник.

Від охолодженого тіста відрізати шматочки близько 10 м і скачати ковбаски довжиною приблизно 15 див. (тісто краще брати з холодильника частинами, щоб не тануло). Скрутити між собою світлу і кольорову ковбаски. На деку сформувати тростина (використовувати папір або килимок).

Перед випічкою печиво остудити (мінімум 30 хвилин), щоб воно не розповзлося вшир. Випікати в заздалегідь розігрітій до 180° духовці 18-20 хвилин.

Печиво “Тростини Діда Мороза”

Ще одне веселе і смачне пісочне печиво, яке викликає багато позитивних емоцій – “сірники”.

Приготування печива “Сірники”: в чашу блендера покласти просіяне борошно (250 г) і розм’якшене вершкове масло (125 г). На великій швидкості все збити до стану крихти. Додати цукрову пудру (125 г), ванілін (за смаком), щіпку солі, 2 жовтки, холодне молоко (1-2 ст. л. ).

Швидко замісити еластичне м’яке тісто. Накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 30 хвилин.

Тісто розділіть на 2 частини, одну відправити в холодильник. Розкачати тісто товщиною приблизно в 1 см, нарізати за допомогою лінійки, смужки довжиною 8-10 см і шириною 1 див Виконайте теж з другою частиною тіста. З допомогою широкого ножа або лопатки перенесіть печиво на деко. випікайте в розігрітій духовці (180 градусів), 8-10 хвилин. Не передержите печиво, воно повинно бути світлим.

Вмочити остигле печиво в розтоплений шоколад або приготовану глазур і залишити застигати на решітці в прохолодному місці.

Печиво “Сірники”

З пісочного тіста можна приготувати печиво “Мітелки” – атрибут всіма улюбленого персонажа казок – Баби Яги. Для його приготування потрібно запастися солодкої соломкою в якості живців для наших мітелок.

Печиво “Мітелки”

Приготування імбирного печива: Змішати просіяне борошно (200 г) з содою (0,5 ч. л. ) і усіма спеціями за смаком (корицю, кардамон, мелений імбир або гвоздику). Окремо розтерти вершкове масло (100 г) з цукром (100 г), додати мед (1 ч. л. ) з 1 яйцем і знову перемішати. З’єднати обидві маси, відправити тісто на годину в холодильник і тонко розкачати. Нарізати печиво і випікати 7-10 хвилин при 200 градусах.

Для більшості печива відмінно підійде такий універсальний рецепт, а ось форма може бути найнесподіванішою! Мені дуже подобається печиво “гудзики”. Вирізати форму таких печива можна за допомогою чарки з гострими краями, продавити внутрішнє кільце пластикової пляшкової кришкою, а отвори виконати трубочкою для коктейлів.

Печиво “Гудзики”

Ще одна кумедна форма печива – це “доміно”. Тісто можна нарізати за допомогою лінійки, а в якості точок на доміно використовувати шоколадні краплі або маленькі цукерки на зразок M&m’s.

Печиво “Доміно”

Навіть найпростіша форма печива у вигляді кола, може перетворитися в новорічних оленів або веселі смайли.

Печиво “Новорічні олені”Печиво “Смайлики”

Дуже спрощує завдання виготовлення красивого печива в домашніх умовах спеціальні штампи з найрізноманітнішими візерунками і на різні теми. Вони бувають дерев’яними, пластиковими і металевими.

Штампи для печива

Але якщо у вас немає таких штампів, то можна покреативнічати і в якості штампа використовувати дно власних келихів і чарок. Можливо ми навіть не уявляємо, яка краса захована на їх дні. )

Штампи для печива з допомогою дна келихів і чарок

Втім, у справжньої господині будь-який предмет може стати інструментом для прикраси печива. Як наприклад віночок, друшляк, сита, пластикова кришка, відбивної молоток, вилка і багато іншого.

Прикраса печива підручними средствамиИзготовление печива з допомогою підручних средствУкрашение печива з допомогою виделки

А якщо підручний засіб вмочити в какао або глазур малюнок вийде ще більш виразним.

Прикраса печива підручними засобами

Так дуже просто і весело з допомогою пластикової пляшки виходить печиво “печериці”.

Один із способів його приготування: змішати інгредієнти: розм’якшене масло або маргарин (100 г), цукрову пудру (150 г), 1 яйце, кукурудзяний крохмаль (1 скл. ), пшеничне борошно (1 ст. л. ), соду або розпушувач (1/3 ч. л. ).

Замісити тісто, сформувати кульки і викласти їх на деко. Горлечко пляшки змочити водою, занурити в какао і продавити поверхню кожної кульки. Випікати “печериці” в духовці при температурі 180 градусів 10-15 хвилин.

Печиво “Печериці”

Ще один простий і естетичний спосіб прикрасити печиво або пряники оригінальними малюнками – це качалки з візерунками. Такі качалки, як і штампи в достатку представлені в інтернет-магазинах. Прекрасне пристосування для тих, хто займається випічкою печива ручної роботи професійно.

Качалки з візерунками

Але креативні господині знайдуть заміну й таким способом! Як вам тиснення малюнка з допомогою мережива? ! По-моєму, відмінна ідея. Головне, щоб мережива були чисті і не залишали ворсинки. )

Тиснення малюнка з допомогою мережива

Звичайно ж самий звичний і традиційний спосіб виготовлення печива і пряників – вирубка тесту з допомогою спеціальних форм. Формочки можуть бути у вигляді звичних зірочок, ялинок та сніжинок, а також у вигляді чисел, букв, різних тварин і навіть у вигляді пазлів!

Самою цікавою мені здалася форма у вигляді руки. Тільки подумайте скільки варіацій з загибаниями пальців можна зобразити. Напевно, якщо постаратися, то і фігу загорнути вийде. ))) Загалом дітям точно сподобається.

Форма для печива у вигляді руки

Своїм улюбленим домочадцям круглий рік можна готувати печиво-сердечки. Ця форма актуальна завжди, а не тільки на день закоханих.

Печиво “Сердечка”

Забавно, що хтось примудрився зробити форми для вирубки печива з жерстяних банок. За ідею, звичайно, 5+, але ось безпеку під питанням. Аж надто гострі краї у таких пристосувань. )

Саморобні форми для печива з жерстяних банок

Якщо ж возитися з кожним печивом занадто довго для вас, є пристосування, яке багаторазово прискорить процес. Це лист-форма зі змінним вкладишем для легкого видалення залишків тіста.

Лист-форма для виготовлення печива

Виготовлення печива і пряників можна зробити чудовим хобі, що приносить непоганий дохід. Є майстри, які перетворили своє хобі у справжнє мистецтво.

Якщо ви ще не пробували прикрашати свою випічку глазур’ю, можна купити в готовому вигляді або спробувати виготовити в домашніх умовах.

Для приготування айсинга (глазурі) знадобляться:

  • яєчний білок 1 шт.
  • цукрова пудра 200 г
  • сік лимонний 1/2 ч. Ложки

В яєчний білок додати просіяне цукрову пудру (просіяти потрібно обов’язково, щоб видалити крупинки цукру). Перемішати міксером або блендером з насадкою віночок на повільній швидкості 2 хвилини. Глазур почне поступово біліти. Далі додати пів чайної ложки лимонного соку, від якого айсинг буде блищати і продовжити збивати ще 3 хвилини. Цукрово-білкова суміш стане густою, однорідної, білою масою. Якщо потрібна глазур різних кольорів, то її потрібно розкласти по різних ємностях і додати харчовий барвник. Глазур швидко сохне, тому краще її застелити харчовою плівкою або кришкою.

У підсумку вийде густа глазур, яка підходить для склеювання деталей і промальовування дрібних малюнків і написів, але є ще глазур середньої густини – для контурів малюнків (маса на ложці при повертанні повільно сповзає вниз) і рідка – для заливки всередині контурів (маса трохи густіше, ніж згущене молоко). Для отримання такої глазурі додають трохи води, головне не перестаратися, тому краще додавати по краплях воду.

Для того, щоб зайнятися подібною творчістю краще подивитися кілька майстер-класів.

Але в будь-якому випадку імбирне печиво з глазур’ю буде ще смачніше! Улюблені цукерки ммденс в якості прикрас для печива теж доповнять колекцію ідей.

Печиво “Ялинки”

По-моєму, самі чудові і естетичні форми для печива і пряників – це дерев’яні штампи. Виглядає таке печиво просто казково і навіть майже не вимагають прикраси. Та і процес виготовлення багатьом сподобається, так як нагадає дитинство, пісочницю і ліплення пасочок.

Сформувати красиві печеньки можна вручну і без пристосувань. Наприклад на “шишки” можна нанести малюнок з допомогою ножа, відбитка і навіть з допомогою однієї макаронини у вигляді пера.

Печиво “Шишки”

Без спеціальних пристосувань можна зробити і звірят, наприклад, їжачків, черепашок і навіть кроликів.

Печиво у вигляді звірят

Приготування печива “Їжачки”: у миску викласти розм’якшене вершкове масло (200 г), додати пакетик ванільного цукру, вбити 1 яйце, всипати цукрову пудру (100 г). Отриману масу збити міксером до однорідності, потім по трохи додати борошно (300 г), замішуючи м’яке, гладке, не липнущее до рук тісто. Загорнути тісто в плівку і відправити в холодильник на 30 хвилин.

Тим часом можна приготувати помадку: в алюмінієву каструлю (в емальованій помадка підгорає) насипати цукор (2-3 ст. л. ) і какао (2 ст. л. ), перемішати. Рослинне масло (2 ст. л. ) і кип’ячену воду (2 ст. л. ) влити до суміші какао і цукру, перемішати. Поставити каструлю на повільний вогонь, довести до кипіння і уварити помадку, періодично помішуючи, до загустіння (близько 2 хвилин), потім зняти з вогню і дати їй охолонути.

Остигле тісто дістати з холодильника, сформувати їжачків, викласти їх на деко, попередньо застелений пергаментом. Випікати печиво в заздалегідь розігрітій духовці приблизно 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Остигле печиво вмочити в шоколадну помадку і обсипати кокосовою стружкою. З допомогою кондитерського мішечка зробити їжачкам очки і носик.

Які ще дивовижні способи виготовлення печива ми забули? Як на рахунок печива з полосками і джгутиків. Так, є й такі!

Можна сплести смужки для тесту як кошик, а потім вирізати з цього полотна печиво потрібної форми. Тільки тут є одна хитрість: при плетінні, смужки потрібно по черзі повністю відгинати, щоб “протягнути чергову лозу”.

Плетене печиво

Печиво з джгутиків, так званих кренделів, взагалі процес творчий і може захопити все сімейство. )

Печиво – кренделі з джгутиків

З джгутиків виготовляють і особливі печива: козуля, тетери, лествиці (драбинки).

Обрядове печиво

Козуля випікають в різних регіонах Росії і скрізь є свої традиції і рецепти, пов’язані з ними. В основному їх виготовляють на новорічні свята: Різдво, Коляда, але так само і на весілля, народження дитини і т. д. . Вважається, що козуля, що знаходяться в будинку, охороняють його від злих духів. До речі, назва козуля позначає не “козу”, а “завиток”, “змійку”.

Тетери ( тетерки) – це обрядове печиво, яке випікають в день весняного рівнодення з прісною (часто житній) борошна. Тісто завивають в тонкі скалочки, з яких викладають коло з візерунком всередині. Це символ сонця і прийшов тепла.

Лествиці пекли в неділю четвертого тижня Великого посту. Лествиці мають вигляд драбинки, човники з поперечними перекладинками. Робляться вони в пам’ять головного праці святого Іоанна Лествичника – «Лествиці райської». Коли по всій Росії такі драбинки освячували в церкві і давали їх дітям.

В наш час популярні печива з побажаннями і передбаченнями. Такі печеньки можна виготовити самому. Наприклад, прив’язавши маленький свиточек стрічечкою до печива, вдев її в заздалегідь приготовлені отвори.

Печиво з передбаченнями та побажаннями

Можна виготовити печиво з передбаченням всередині, але це вже окрема історія.

Печиво з передбаченнями

Імбирне печиво може стати навіть атрибутом для сервірування святкового столу.

Імбирне печиво, як атрибут сервірування

А також печиво ручної роботи може стати прекрасним стильним подарунком. Різноманітні печива і пряників збирають в бокс (коробку), красиво розташовують у ньому, вкладають бирки або листівки в. знаходять йому гідне застосування.

Подарункові бокси з печивом ручної роботи

Думаю, що у вас, як і у мене з’явилося бажання обов’язково порадувати близьких (і, звичайно, себе кохану) і напекти різноманітного печива на всі майбутні свята. Ось тільки навіть не знаю з чого почати! )))