Спорт

Що їсти перед бігом?

Для продуктивних тренувань потрібна енергія, тому важливо вчасно підживлювати організм. У зв’язку з цим виникає резонне питання: як правильно харчуватися, щоб це сприяло досягненню найкращих результатів в бігу. І головне – що з’їсти перед тренуванням, щоб і сил додалося, і тяжкості в шлунку не було, а тим більше щоб не довелося шукати «синю кабінку».

Не всяку їжу організм готовий адекватно сприйняти, якщо потім доведеться пробіжка. Тому в цьому матеріалі ми розберемося, що краще з’їсти перед тренуванням, коли повинен бути прийом їжі і яких продуктів варто уникати.

Як ми отримуємо енергію з їжі

Почнемо з того, навіщо нам взагалі їжа. Загалом зрозуміло: щоб жити і рухатися. Але для розуміння процесу зануримося трохи глибше, в біохімію.

Вся надходить у шлунок їжа складається з білків, жирів і вуглеводів і в кінцевому підсумку розщеплюється до елементарних органічних сполук, які потім всмоктуються в кров і транспортуються по організму.

Щоб забезпечити м’язи енергією, у тому числі під час тренувань, в основному використовуються вуглеводи і жири. Вуглеводи у вигляді глікогену запасаються в м’язах і печінці, плюс певний рівень глюкози підтримується в крові – це необхідно для нормального та безперебійного функціонування всіх систем.

Жири знаходяться в так званих «жирових депо» – це підшкірна жирова клітковина і жир навколо внутрішніх органів.

Коли ми починаємо фізичну активність, насамперед використовуються вуглеводи, тобто глікоген – він зосереджений безпосередньо в м’язах, і його не треба доставляти туди. Але на одному гликогене довго (зазвичай більше півгодини) не пропрацюєш:

  • його запаси в м’язах обмежені,
  • це не самий енергоємний спосіб отримання енергії: з 1 гр глікогену виходить близько 4 ккал енергії, а 1 г жиру – 9 ккал.

Але жири потрібно доставити з «жирових депо». Крім того, енергію з них можна одержати тільки з допомогою окислення (хімічна реакція з використанням кисню), а для доставки кисню теж потрібен час на «раскочегаривание» кисень-транспортної системи). Тому переважання жирів як джерела енергії починається приблизно через півгодини після старту тренування – за умови, що навантаження неперервна.

Резюме: основні джерела енергії для м’язів на тренуваннях – це жири і вуглеводи. Далі розберемо, що з цього краще вживати і коли.

Чому не можна наїдатися перед тренуванням

Ми часто чуємо рада не їсти багато перед тренуванням, інакше проблем з травленням не уникнути. Чому так відбувається? Справа в фізіології і в тому, що в організмі все дуже добре продумано.

Під час фізичного навантаження виділяються гормони стресу, мобилизующие м’язову систему і всі системи, які забезпечують її роботу. Серед іншого відбувається перерозподіл кровотоку – від внутрішніх органів, в першу чергу травної системи, до м’язів.

Тому якщо на момент початку тренування в шлунку буде багато неперетравленої їжі, дискомфорту аж до розладу травлення не уникнути.

Що і коли краще їсти перед пробіжкою

Ми підійшли до важливого питання. Що з’їсти до тренування (або змагання) і за скільки часу до її старту, щоб не мати проблем під час бігу?

У цьому розділі слід звернути увагу на три моменти.

1. У продуктів різна швидкість перетравлення в шлунку

Розглянемо деякі приклади:

  • Швидше за все покидає шлунок вода – вона відразу потрапляє в кишечник, звідки всмоктується в кров
  • Соки перетравлюються близько 15-20 хв
  • Плоди, які містять багато води – 20 хв
  • Цитрусові – близько 30 хв
  • Яблука, груші, персики, овочі, варення – 40 хв
  • Яйця – 45 хв
  • Банани – 45-50 хв
  • Риба – 1 година
  • Картопля – 1,5 години
  • Каші, бобові – близько 1,5-2 годин
  • Молочні продукти – близько 2 годин
  • М’ясо птиці – 2,5-3 години
  • Горіхи, насіння – 3 години
  • Баранина, яловичина – 4 години
  • Свинина – до 6 годин
  • Гриби – 6 годин
  • Шпик, сало – 6 годин

Що ми бачимо: максимально довго перетравлюється їжа, яка складається з білків і жирів або переважно жирів. Тому від такої їжі, надмірно жирної, перед тренуванням краще відмовитися.

Однак і з продуктами, які перетравлюються за годину-дві, не все однозначно. Крім часу перетравлення, потрібно звертати увагу і на якісний склад продуктів. Про це і піде мова далі.

2. Віддавайте перевагу продуктам з вмістом вуглеводів

Як було описано вище, енергію ми отримуємо з вуглеводів і жирів. Жири за замовчуванням є в «жирових депо», але це – не головне джерело енергії, так як вони:

  • починають витрачатися не відразу,
  • дуже довго перетравлюються.

Тому варто підтримувати певний рівень глюкози в крові і своєчасно поповнювати запаси глікогену. Віддавайте перевагу вуглеводомістких продуктів.

Але це не означає, що вміст вуглеводів у їжі повинна бути надмірно високою. До того ж не всі типи вуглеводів будуть корисні.

3. Вживайте продукти зі «складними» вуглеводами

Напевно багато хто чув, що вуглеводи діляться на:

  • швидкі або прості – «погані» вуглеводи,
  • повільні або складні – «хороші» вуглеводи.

Різниця між ними – у швидкості їх розщеплення до глюкози.

З точки зору насичення і постійності рівня глюкози в крові краще вживати повільні, тобто «складні вуглеводи

Це пов’язано з молекулярною будовою: «складні вуглеводи – це «довгі» полісахариди, процес розщеплення яких і, відповідно, надходження глюкози в кров розтягнутий у часі.

«Складні вуглеводи не викликають різких коливань рівня глюкози в крові, що, в свою чергу, не веде до перепадів рівня інсуліну.

Чим погані «швидкі» вуглеводи

  • Підвищують рівень глюкози в крові

Організм це сприймає як сигнал для вироблення інсуліну – речовини, що сприяє надходженню глюкози з крові в клітини і, відповідно, відновлення гомеостазу.

Різкі коливання рівня інсуліну з часом можуть викликати зниження чутливості до нього, тобто підвищують ризик розвитку діабету 2-го типу – серйозного системного захворювання. Тому за складом вживаються в їжу вуглеводів важливо стежити не тільки хворим на діабет, але і всім, хто уважно ставиться до свого здоров’я.

  • Викликають перепади настрою

Різкі перепади рівня цукру викликають перепади настрою і апетиту. Коли його рівень падає, погіршується настрій. Недаремно, коли ми сильно голодні, то готові буквально «загризти» того, хто попадеться під руку.

  • Дають швидке насичення, яке носить короткостроковий характер

Відбувається це за рахунок різкого підвищення глюкози в крові, але потім насичення так же швидко проходить. Через якихось 30-40 хвилин ми знову відчуємо сильний голод.

А якщо прийом швидких вуглеводів був перед тренуванням, то вас може різко «вимкнути» прямо посередині пробіжки. Слабкість, холодний піт, запаморочення, аж до втрати свідомості, нудота – все це неприємні ознаки гіпоглікемії, які змусять припинити тренування.

  • «Допомагають» набрати зайву вагу

Це ще один негативний наслідок вживання швидких вуглеводів. Прагнучи відновити нормальні показники глюкози в крові, її надлишки організм запасає у вигляді жиру. Тому збільшення жирової маси гарантовано.

Як швидко засвоюються вуглеводи

Показник, який відображає швидкість засвоєння вуглеводів, – це глікемічний індекс. Він показує, як вуглеводи впливають на рівень глюкози в крові відносно чистої глюкози. Виходячи з цього, можна виділити три категорії продуктів:

  • з низьким
  • з середнім
  • з високим глікемічним індексом.

Продукти з низьким глікемічним індексом

До них відносяться:

  • горіхи, насіння
  • гриби
  • бобові
  • овочі: огірки, помідори, редис, всі види капусти, кабачки, баклажани, морква
  • авокадо
  • листовий салат, селера, трави та спеції, спаржа, шпинат
  • риба і морепродукти
  • м’ясо, птиця, яйця
  • йогурт, сир, кефір, сир
  • яблука, груші, цитрусові, гранат, ківі, банани
  • гречка, овес, макарони з борошна грубого помелу, бурий рис, кіноа, цільнозерновий хліб.

Продукти з середнім глікемічним індексом

Сюди відносяться: кукурудза, буряк, круглий рис, пшоно, абрикоси, кавун, диня, родзинки (та інші сухофрукти).

Продукти з високим глікемічним індексом

Сюди належать: картопля, манка, макарони з борошна вищого сорту, білий хліб, випічка, печиво, мед, цукерки, кукурудзяні пластівці, солодкі газовані напої.

Детальніше про гликемическое індексі читайте в цьому матеріалі:

Глікемічний індекс і глікемічна навантаження

Крім глікемічного індексу, є ще один важливий показник глікемічний навантаження – це кількість вуглеводів на 100 г продукту. І не завжди він збігається з глікемічним індексом.

Наприклад, у кавуна глікемічний індекс високий, але глікемічна навантаження – всього 4 г вуглеводів на 100 г продукту. Така ж невідповідність є у спортивного харчування, картоплі, моркви. Тому їх не варто повністю прибирати з раціону.

Що краще з’їсти: висновки

Якщо взяти два показники: час перетравлення різних продуктів і їх глікемічний індекс, а також врахувати, що це повинні бути, бажано, складні вуглеводи, ми прийдемо до очевидного висновку – вибір страв, які можна безпечно з’їсти перед тренуванням, не так вже й великий.

Ідеальний варіант: за пару годин до пробіжки з’їсти кашу на воді, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці або макарони з рисового борошна.

Таким чином, ви будете ситі, сповнені енергії і готові до тренування. Вам не доведеться шукати компроміс у вигляді «швидких» вуглеводів, які не дадуть достатньої енергії протягом всього тренування.

Що з’їсти перед ранковим тренуванням

Якщо тренування заплановано на ранок, очевидно, що до «складних» вуглеводів справа може не дійти. У той же час накопиченої енергії з вечора буде недостатньо – глікогену вистачить на 20-30 хвилин. Тому що з’їсти вранці – залежить так само від того, скільки у вас є часу до тренування.

  • Якщо у вас є 1,5 години, ви можете з’їсти кашу (вівсяна, гречана і ін), яка за цей час встигне перетравитися.
  • За 30-40 хвилин до пробіжки вибирайте банан, печиво з вівсяних пластівців, сухофрукти.

У кожному разі важливо спостерігати, як засвоюються продукти, як реагує на них організм під час тренування.

Якщо ви збираєтеся бігати натщесерце, то найкраще тренування для цього – легкий крос невеликої тривалості.

Що не варто їсти перед пробіжкою

Ми розібралися з тим, що варто вживати в їжу. Тепер треба визначитися, чого варто уникати.

  • Важка білкова їжа – м’ясо і риба. Вона довго перетравлюється, що може викликати дискомфорт у животі, і не дає стільки енергії, скільки складні вуглеводи.
  • Жирне, смажене і фастфуд. Важка для перетравлення їжа буде буквально «каменем» лежати в шлунку, створюючи неприємні відчуття.
  • Гостра їжа, з’їдена незадовго до тренування, викличе напад печії, тому її вживання теж не бажано.
  • Бобові, хоч і є складними вуглеводами, – не найкраща ідея для перекусу перед заняттями спортом. Недолік ферменту, що розщеплює їх, – досить поширене явище, тому після їх вживання може спостерігатися здуття живота і підвищене газоутворення.
  • Овочі. З-за високого вмісту клітковини вони можуть викликати здуття живота і підвищене газоутворення. Тому вживання овочів краще відкласти до трапези після занять.

Висновок

Заняття спортом вимагають організації режиму тренувань, так і дотримання режиму харчування.

Оптимальний прийом їжі перед тренуванням – переважно складні вуглеводи за 2-2,5 години до заняття. Якщо ваше харчування складається з більше білкової і жирної їжі, то потрібно 3-4 години, щоб організм був готовий до тренування.